VvE’s aan de slag in Noord-Veluwe

VvE’s aan de slag met verduurzaming in Noord-Veluwe

Dat duurzaamheid en aardgasvrij belangrijke maatschappelijke thema’s zijn, bleek tijdens de informatieavond over verduurzaming voor Vereniging van Eigenaren (VvE’s) in Harderwijk. Deze avond werd georganiseerd door de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten in samenwerking met energieloket Veluwe Duurzaam en het VvE Energieloket Gelderland. De goedbezochte bijeenkomst – met 180 aanwezigen – ging in op onderwerpen als energiebesparing, zonnepanelen en Nul op de Meter.

Tijdens deze avond is een aantal belangrijke inzichten gedeeld.

  • Er is veel ondersteuning om appartementencomplexen te verduurzamen middels subsidies op nationaal en provinciaal niveau;
  • Het aanvragen van financiering voor verduurzaming kan erg aantrekkelijk zijn en kent sinds kort ook looptijden tot wel 30 jaar via het Nationaal Energiebespaarfonds;
  • Veel is nog onzeker over hoe gebouwen van het gas afgaan. In sommige gevallen loont het om nu al aan de slag te gaan om het gebouw van het gas af te halen. In andere gevallen is het verstandig om de warmteplannen van de gemeente af te wachten. Eind 2021 moet iedere gemeente duidelijkheid geven over hoe en wanneer de wijken van het gas afgaan.

Het VvE Energieloket Gelderland, voortkomend uit het Gelders Energieakkoord van de Provincie Gelderland, ondersteunt de ruim 9.300 Gelderse VvE’s actief bij hun zoektocht naar verduurzaming. Het energieloket trekt de provincie door om in aanraking te komen met zoveel mogelijk VvE’s. Ieder kwartaal is het loket in een andere regio te vinden, waar het in samenwerking met het regionale energieloket en de omliggende gemeenten een informatieavond organiseert.