Nul op de Meter (ready)

Bij een Nul op de Meter-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Bij een VvE betekent dit dat de gehele VvE evenveel, of meer, energie opwekt dan nodig is voor het gebouw (bv. collectieve lift) en de individuele huishoudens. Dit is mogelijk door het upgraden van de woning, o.a. door betere isolatie, slimme installaties en eigen energie opwek.

Voor veel VvE’s is het een grote stap om direct over te gaan tot Nul op de Meter (NOM). Een tussenstap in het proces van verduurzaming is het zogeheten NOM Ready. Dit betekent dat het energieverbruik binnen de VvE zoveel mogelijk gereduceerd wordt, om op termijn alsnog volledig richting NOM te gaan. Hierbij worden zogeheten ‘no-regret’ maatregelen genomen: maatregelen die toekomstige ingrepen niet in de weg staan.

 

VvE-scan

Is het voor uw VvE haalbaar om geheel Nul op de Meter te worden? Wat kost dat en wat betekent dit voor uw maandelijkse budget? De provincie Gelderland geeft maximaal € 4.000,- subsidie aan VvE’s die een VvE-scan willen laten uitvoeren. Tijdens een scan wordt het complex niet alleen technisch doorgelicht, maar wordt ook de financiële situatie van de VvE bekeken.

 

Hoe ziet het (subsidie)traject eruit?

Vanuit het VvE Energieloket voorzien we de volgende stappen bij het doorlopen van een Nul op de Meter-renovatie.