Warmtepomp

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 40 tot 50 procent. Zo kun je jullie gebouw heel klimaatbewust all electric maken.

 

Maatregel

Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water. Hij is geschikt als jullie gebouw goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken (lagetemperatuur-verwarming).

Bij appartementengebouwen kan het raadzaam zijn om over te gaan op een collectief warmtesysteem. Bij collectieve verwarming worden meerdere woningen vanuit één centrale installatie van warmte voorzien. Door de grote schaal van een collectief verwarmingssysteem kan er bespaard worden op de capaciteit en investering van de energie-opwekking. Bij een individuele cv-ketel bedraagt de capaciteit 10 tot 20 kW terwijl bij een collectief slechts 3 tot 6 kW per woning nodig is. Dit komt doordat er bij een collectief verwarmingssysteem gebruikgemaakt kan worden van het principe van ongelijktijdigheid. Dit houdt in dat het grootste deel van de tijd er slechts een beperkte ‘basislastvraag’ is en het vermogen voor de piekvraag uitgesmeerd kan worden over meerdere woningen.

Met een collectieve warmtepomp wordt het appartementencomplex 25 tot 30 jaar op een duurzame en goedkope manier verwarmd. Het kan dus raadzaam zijn wanneer de individuele of collectieve gasgestookte wamtesystemen aan vervanging toe zijn om over te gaan op een collectieve warmtepomp. Bij een collectieve warmtepompinstallatie zijn de verschillende appartementen aangesloten op één of meerdere warmtepompen. De warmte uit de distributieleidingen wordt door deze elektrische warmtepompen op de gewenste temperatuur gebracht. Vanuit hier wordt de warmte verder getransporteerd naar de appartementen.

 

Eerst goed isoleren

Het gebouw is alleen geschikt voor een volledige warmtepomp als het goed tot zeer goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: er is goede dak– en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dat komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, waar een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage temperatuur niet warm genoeg.

Huizen gebouwd vanaf 1992 zijn goed geïsoleerd, vanaf 2000 steeds beter en vanaf 2009 zeer goed. In zo’n huis kun je zonder veel aanpassingen overstappen op een warmtepomp. Check wel of jullie gebouw al HR++ glas heeft, dit was tot 2000 nog niet standaard. Heb je gewoon dubbel glas (dus niet HR++), dan moet je dit in elk geval in de ruimtes die je verwarmt (woonkamer, keuken, badkamer) eerst vervangen door HR++.

Is jouw gebouw gebouwd vóór 1992, dan hangt het ervan af wat er na de bouw verbeterd is aan de isolatie. Is de isolatie inmiddels goed, dan kun je aan de all-electric warmtepomp.

 

Warmtenet

In sommige gemeenten zijn er plannen om hele woonwijken van het aardgas af te koppelen. In een deel van die wijken komt er misschien een duurzaam warmtenet in plaats van een ‘all-electric’ oplossing met warmtepompen. Vraag je gemeente welke plannen er voor jouw wijk zijn, en op welke termijn. Het is zonde om nu een warmtepomp te kopen als je over een aantal jaar op een warmtenet wordt aangesloten.

 

Kosten

Er zijn 2 soorten volledige warmtepompen. De ene heeft lucht als warmtebron, de andere haalt warmte uit de bodem (of het grondwater).

  • Een luchtwarmtepomp kost tussen de € 6.500 en € 14.000 incl. BTW per woning. Hier is € 1.300 tot € 2.500 subsidie op te verkrijgen.
  • Een bodemwarmtepomp kost tussen de € 8.500 en € 19.500 incl. BTW per woning. Hier is € 2.650 tot € 3.400 subsidie op te verkrijgen.

In de hoogste prijs zit ook het aanleggen van een zwaardere stroomaansluiting en aanpassen van de groepenkast.

Op onze pagina over ISDE-subsidie lees je meer over de subsidie en hoe je die kunt aanvragen. Informatie over gunstige leningen vind je hier.

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van Milieu Centraal en Appartement en Eigenaar.