Postcoderoosregeling zonnepanelen

Sinds 1 januari 2014 bestaat de zogenaamde ‘Postcoderoosregeling’ die het voor Verenigingen van Eigenaren aantrekkelijker maakt om gezamenlijk zonnepanelen aan te leggen.

De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus die direct daaraan grenzende postcodegebieden (gebieden waarin alle postcodes dezelfde vier cijfers hebben). Per 1 januari 2016 is het begrip postcoderoos verruimd. De installatie hoeft zich niet meer in het midden van een zogenoemde postcoderoos te bevinden maar mag ook in een van de ‘blaadjes’ gerealiseerd zijn. Dit maakt het voor coöperaties mogelijk om ook locaties voor energieopwekking in de randen van de postcoderoos te benutten.

Leden van coöperaties of Verenigingen van Eigenaren kunnen profiteren van de belastingkorting als ze in de postcoderoos van de productie-installatie wonen. Zij komen in aanmerking voor een belastingkorting. Bij aanvang van de regeling gold een korting van 7,5 cent per kWh. Per 1 januari 2016 geldt een verlaging van het energiebelastingtarief van de eerste schijf voor elektriciteit (=tot 10.000 kWh) tot vrijwel nul voor de gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in de zogenaamde postcoderoos van deze productie-installatie wonen. De verlaging van het tarief van de eerste schijf tot vrijwel nul wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Leden hebben met deze regeling lagere kosten en de coöperatie heeft inkomsten van de verkochte stroom.

Een VvE kan ervoor kiezen om het dak te verhuren aan een coöperatie of zelf (als VvE) een postcoderoos te realiseren. In het eerste geval kunnen leden van de VvE zelf besluiten of ze ook lid worden van de coöperatie en deelnemen in het zonneproject. Omwonenden kunnen dan ook deelnemen. In het tweede geval zullen leden automatisch deelnemen in het postcoderoosproject omdat ze ook al lid van de VvE zijn. Omwonenden kunnen niet deelnemen, aangezien deze niet tot de VvE kunnen toetreden.

 

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van Milieu Centraal.