Van energielabel F naar Nul-op-de-Meter

Binnen een paar maanden zijn de 28 appartementen in de Ellenflat in Assen Nul-op-de-Meterwoningen. De verbouwing daarvoor is van start. Voor de verbouwing had het pand energielabel F. Het begon allemaal een jaar of vier geleden, vertelt Geert Hagen, die als beheerder van VvE Ellen nauw betrokken was bij de voorbereidingen. “Het initiatief kwam van de gemeente Assen, die zocht naar een VvE voor een pilot om een gebouw Nul op de Meter te krijgen”, vertelt Hagen. “Dat betekent dat het gebouw niet meer energie gebruikt dan het zelf opwekt.”

80 procent van de leden positief

Het kostte de VvE weinig moeite om de bewoners mee te krijgen met het idee, zegt Hagen: “. 80 procent van de leden was meteen positief.” Dankzij de pilot stond de VvE er niet helemaal alleen voor. Tijdens het traject hield de gemeente Assen een oogje op het project. Het adviesbureau Segon stond de VvE bij. Het bureau ondersteunde bij het opstellen van een MJOP, onderhandelingen met potentiële bouwers en het rondkrijgen van de financiering.

Er worden nogal wat maatregelen getroffen om het pand van F naar energieneutraal te krijgen: het gebouw uit de jaren ’60 krijgt een beter geïsoleerd dak, panelen aan de buitenkant van de gevel en driedubbel glas en+ geïsoleerde kozijnen. Ook krijgt het gebouw vloerisolatie, geïsoleerde buitendeuren en een energiezuinig ventilatiesysteem. De meeste balkons veranderen in Franse balkons met openslaande deuren en om de galerijen komt een glazen overdekking. Tot slot komen er zonnepanelen op het dak.

Subsidie energiebesparing eigen huis

De totale verbouwing kost de VvE ongeveer € 2 miljoen. Een deel van dit bedrag bekostigde de VvE met geld van de Subsidie energiebesparing eigen huis, een subsidie die RVO.nl beschikbaar stelt  om VvE’s te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen. Hagen vroeg de subsidie zelf aan, in een paar uur tijd. “Het was even zoeken, maar uiteindelijk ging de aanvraag redelijk soepel”, vertelt hij. Als er voldaan wordt aan alle voorwaarden kan het een totaal subsidiebedrag van € 240.510,- opleveren voor deze VvE.

Gebouwgebonden financiering

Verder sloot de VvE een lening af. Daarmee was de vereniging de eerste die een gebouwgebonden financiering kreeg. “De jurist van Segon zorgde dat we als VvE een lening konden afsluiten bij de bank. De provincie staat daarvoor garant.” Met alle maatregelen besparen de bewoners aanzienlijk op verwarmingskosten. Met dat geld kan de VvE het grootste deel van de lening terugbetalen.

VvE’s kunnen de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aanvragen tot en met 31 december 2018 via mijnrvo.nl.

 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland